Zahradní grily
Kupujete svůj první gril? Je toho mnoho, co je třeba zvážit: dřevěné uhlí nebo plyn, větší nebo menší?
Plynové grily vs. grily na dřevěné uhlí
I když existuje několik stylů grilování, výběr grilu je v podstatě otázkou plynu nebo dřevěného uhlí. Obojí vám může poskytnout vynikající výsledky.
Grilování s dřevěným uhlím
U těchto grilů zapálíte oheň dřevěným uhlím (například briketami). Pro práci s grilem na dřevěné uhlí potřebujete zásobu dřevěného uhlí, takže pokud jej nemáte, grilovačka skončila.
Kouř z dřevěného uhlí však naplní vaše jídlo neodolatelnou chutí vaření na dvoře. Chuť není tak zřetelná při rychle grilovaných věcech, jako jsou kuřecí prsa a hamburgery, ale pokud budete maso grilovat dostatečně dlouho a pomalu, na mase zachytíte úžasné tóny kouře a dřeva.
Při grilování na dřevěném grilu využíváte k regulaci teploty větrací otvory a tlumiče k ovládání sání vzduchu, které buď zvětšují nebo zmenšují plamen.
Výhody grilů na dřevěné uhlí:
- Obvykle jsou levnější než plynové grily
- Vytváří chutnější jídla z dřevěného kouře
Nevýhody grilů na dřevěné uhlí:
- Teplotu je obtížnější kontrolovat
- Potřebujete mít po ruce brikety nebo dřevěné uhlí
- Popel se hůře čistí
- Doba přípravy ohně (správné zahřátí trvá asi 30 minut)
Grilování s plynovým grilem
Plynové grily jsou pohodlné a využívají propanové nádrže, které zajistí dlouhé a bezproblémové grilování.
Na rozdíl od grilů na dřevěné uhlí se plynové grily zahřívají rychle. Zapálíte je a v závislosti na tom, co potřebujete grilovat, jsou často připraveny k použití za méně než 10 minut.
TIP: Vyzkoušejte naše zahradní grily s vařičem.
Chcete-li pohodlí a možnost grilovat okamžitě, plyn je tou správnou volbou.
Teplotu můžete ovládat také pouhým otočením knoflíku. A jelikož většina plynových grilů má několik hořáků, bez námahy vytvoříte odlišné oblasti grilu, kde je teplejší a chladnější místo – což je praktické při grilování více druhů jídel.
Jelikož zde nehoří dřevěné uhlí, není ani kouř. Grilované jídlo je zkráceno o „táborákovou“ chuť.
Výhody plynových grilů:
- Jednoduché ovládání teploty pomocí knoflíků
- Více míst pro různé teplotní zóny
Nevýhody plynových grilů:
- Jídlo má méně uzenou chuť
- Obecně jsou dražší než grily na dřevěné uhlí